sobota 15. října 2011

Čokoládové lanýže



 Tak tu máme další recept ze série jedlých dárků, tentokrát můj nejoblíbenější. Tyhle úžasné lanýže jsem dělala už asi stokrát a pokaždé se povedly bez problémů a neměly chybu. Postup je opravdu velmi jednoduchý, nemusíte se bát. A ani nezabere tolik času jako třeba pralinky (které se letos chystám vyzkoušet taky :)).


 Úžasné na téhle dobrotě jako dárku je, že si s tím můžete fakt vyhrát. Vyválet je v kakau, kokosu, barevném zdobení, černobílém zdobení, mandlích, moučkovém cukru,... zkrátka ve všem co vás napadne (a je to aspoň trochu technicky možné :D). A pak je tu také spousta možností dárkového balení - různě barevné košíčky, krabičky, můžete z toho udělat balíček a zabalit ho v celofánu,.. (já miluju hlavně krabičky, strašně ráda se s tím zdobím :)).
 Jednu malou nevýhodu tehle dáreček má - je to čokoláda, takže pokud je dlouho na teplém místě, začne tak trochu měknout (ale nemusíte se bát, pokud nedáte dáreček přímo pod topení nebo ke krbu, rozhodně do snězení slavnostní večeře a následného rozbalování dárků vydrží :)). Můžete ovšem také udělat malé vánoční překvapení/dobrodružství a všechny jedlé dárky schovat někde na zahradě, terase, balkóně.. :)
  A ještě jdno veledůležité upozornění (to abych vás opravdu nalákala k vyzkoušení tohoto skvostu) - lanýže jsou úžasné, úplně jako z pravé belgické čokoládovny (možná i lepší!) a nepotřebujete na ně žádné speciální suroviny!! :)
  P.S.: Fotky bohužel nejsou moje, tyhle dárky budu vyrábět až pod stromeček, ale na blog jsem chtěla dát recepty už teď, 23.12. by asi bylo trochu pozdě... :D a fotky z minulých let bohužel nemám, takže zatím poslouží fotky ilustrativní a po Vánocích přidám vlastní. Díky za pochopení :)
_______________________________________________________________________________

Množství - cca 50 kousků
Speciální potřeby -

Ingredience:
  • 70g smetany ke šlehání
  • 100g másla
  • 60g cukru krupice
  • 200g kvalitní čokolády (čím víc %, tím lépe :))
  • 2 lžíce vašeho oblíbeného likéru
  • suroviny na obalení (např. kakaový prášek, barevné zdobení, kokos...)
Postup:

  Do kastrůlku oměřte smetanu, málo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středním plameni, ale jen do té doby, než se cukr a máslo rozpustí. Potom ihned odstavte, přidejte všechnu nalámanou čokoládu a míchejte a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidejte likér, směs nechte vychladnout a uložte do druhého dne do lednice.
  
  Suroviny na obalení nasypte na papírové ubrousky. Ze ztuhlé hmoty odkrajujte lžičkou kousky, rychle je zaobalte konečky prstů (nemusíte se snažit, aby byly krásně kulaté, naopak, nepravidelné tvary vypadají mnohem zajímavěji) a obalte ve zdobení/kakau/kokosu/...

  No a teď už jen zbývá hezky naaranžovat a zabalit a do předání uschovat v ledničce.


Tipy na závěr
- jako likér používám vaječný likér a lanýže chutnají božsky! (nejlepší jsou asi ty obalené v kokosu) Likér ale můžete použít jakýkoliv, výborné je např. amaretto. Můžete také udělat půlku množství s jedním likérem a půlku s druhým, záleží to jen a jen na vás a vaších chutích :)
- opravdu doporučuji tenhle recept vyzkoušet, je to perfektní dáreček hlavně pro maminky, babičky, kamarádky... ale pokud máte přítele/manžela čokoholika, určitě to ocení taky! No a pak samozřejmě děti, které dítě nemá rádo čokoládu?! :)
- pokud se vám zdá 50 kousků moc, klidně udělejte poloviční dávku, ovšem nedoporučuji to, po ochutnání byste pekelně litovali! :) (ne opravdu těch 50 kousků se sní celkem hned a i kdyby ne, pár dní to v ledničce vydrží)
_______________________________________________________________________________

Mňáááám, už aby byly Vánoce, nemůžu se těchhle dobrůtek dočkat (a jsem přesvědčená, že zbytek rodiny taky :))!

PS: Objevila jsem v počítači asi tak 2 roky starou fotku, takže tady máte pro inspiraci:

5 komentářů:

  1. Vypadá to úplně jednoduše. Ráda bych jimi obdarovala malou neteř. Co doporučuješ místo likéru? Děkuju :) Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Je to opravdu jednoduché, žádná záludnost v tom není :) Likér tam je jenom jako takový milý ocásek, ale vůbec v tom není cítit alkohol, ani maličko. Ale pokud ho tam i tak nechceš dávat, nemusí tam být vůbec, na chuti by to v podstatě nemělo nic moc změnit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jak dlho to vydrží v chladničke? - za predpokladu, že manžel nebude o ich existencii vedieť a ja na ne preventívne zabudnem až do vianočných príprav... :D

    OdpovědětVymazat
  4. No nám to nikdy asi nevydrželo déle než 3 dny, ale to je tím, že se to tak rychle sní :D Jinak podle mě by to v ledničce mohlo vydržet tak týden, 14 dní a snad třeba i tři týdny, ale opravdu to odzkoušené nemám, takže kdo ví :D :)

    OdpovědětVymazat
  5. Letos na Vánoce lanýže vyzkouším namísto některého běžného cukroví. Helena

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...