čtvrtek 27. října 2011

Borůvkové muffiny



 Protože jsem je v Anglii ochutnala a naprosto se do nich zamilovala. Protože zbožňuju borůvky. Protože je to jednoduché a rychlé. Protože borůvky v sobě mají neskutečně vitamínů. Tak nejen proto jsem se rozhodla upéct tuhle perlu - borůvkové muffiny. Aneb jak já jim říkám - armádu spásy :)

 



 Z Anglie jsem si o prázdninách přivezla jen pár věcí - šátek, 5 kilo navíc a touhu po borůvkových muffinech útočící v pravidelných intervalech. A tak když zrovna doma nebylo "co k snídani" paralelně s borůvkovo-abstinenční atakou, nebylo nad čím přemýšlet. Vytáhla jsem z mrazáku železnou zásobu téhle bomby - pro ty, co to ještě neslyšeli: borůvky totiž úžasně posilují imunitní systém (a působí tedy jako prevence před různými nemocemi), obsahují spooooustu vitaminu C a železa, prý podstatně zlepšují zrak. Další bomba navrch - zahání stres (nebo ho alespoň zmírňují) a zpomalují stárnutí!!

Co víc si člověk může přát?! Takže povinně upéct minimálně dvojtou dávku a praktikovat to jako já - ládovat se tím ke snídani, svačině, obědu i večeři! :) (no dobře, trochu přeháním... :D ale je pravda, že u snídaně většinou nezůstane :)). Zařadit pravidelné návštěvy fitka, nebo si jít zaběhat a nemusíte se stresovat s nějakými kily navíc. A kdyby na to přece jen náhodou došlo, dejte si dalšího muffina - borůvky přeci zbavují stresu! :D


 Tenhle recept vůbec není složitý a je celkem rychlý, takže zapněte oblíbenou hudbu, ujezte pár borůvek a pusťte se do toho! Není nic lepšího na zlepšení nálady (tedy alespoň podle mého názoru :))!
_______________________________________________________________________________

Množství - cca 17 - 20 kousků (záleží na tom, jestli je děláte v košíčkách nebo v plechu)
Speciální potřeby - košíčky nebo plech na muffiny

Ingredience:
  • 250g borůvek
  • 4 vejce
  • 60g Hery
  • 80g cukru moučka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 4 lžíce horké vody
  • 250g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
Postup:

 Borůvky omyjeme a necháme okapat. Vajíčka si rozklepneme a oddělíme bílky a žloutky. Cukr moučku, vanilkový cukr a změklou Heru utřeme do pěny.  Postupně přidáme a zašleháme olej, vodu a žloutky. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a postupně ho zlehka přidáme k žloutkové hmotě. Potom přidáme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec borůvky.
 Těsto rozdělíme do košíčků nebo plechu na muffiny a dáme péct do předeřáté trouby na 180°, pečeme 25 minut.





Tipy na závěr:
- borůvky můžete použít jakékoliv - čerstvé, mražené, nebo třeba i kompotované
- pokud máte rádi muffiny opravdu hodně sladké, dejte cukru tak 100g
- pokud máte rádi kokos, můžete ho zkusit přidat, myslím, že by to mohlo chutnat dost dobře a muffiny by byly ještě vláčnější (příště to hodlám vyzkoušet :))
- a další tip (nejen) pro milovníky čokolády - zkuste přidat kousky čokolády (třeba i bílé!), určitě to bude bomba! :)
_______________________________________________________________________________


 Mamka řekla, že jí připadají suché, ale když je zapíjí, je to dobrý. Mně naopak připadají úžasné, chutné, akorát sladké, poctivě borůvkové... prostě BOŽÍ! :) Ale tak jak vidíte, každý má jiné chutě, takže je jen na vás, jestli je vyzkoušíte a uvidíte, jestli si je vy a vaše okolí taky zamilujete. Ale rozhodně 100% doporučuji! Můj osobní favorit!! :)



2 komentáře:

  1. Ach ty rodiče, oni prostě neví, co je dobré :D Muffiny vypadají fantasticky a rozhodně ne suše! Jen se zakousnout...kdybych teď někde sehnala borůvky. Do léta nezbývá, než se kochat tvými chutnými fotkami :D

    OdpovědětVymazat
  2. Moje řeč :D Ale do léta čekat nemusíš, v obchodě běžně seženeš borůvky mražené, nebo aspoň borůvkový kompot, ten jsem sehnala i u nás v PennyMarketu :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...